Jorge Bukai: 20 stappen op weg naar jezelf

Jorge Bukai – Argentijnse psychotherapeut en schrijver. Hij wijdde meer dan 30 jaar aan psychotherapie, waarna hij overstapte op het schrijven van boeken. “Ik probeer alleen in elke zin te investeren, waarvan ik overtuigd ben van mijn eigen ervaring”. Hier zijn 20 eenvoudige en niet erg stappen die zullen helpen om zichzelf te benaderen en de belangrijkste vragen te beantwoorden die het leven voor ons stelt.

Stap 1. Ken jezelf

Doe de dekens uit die voorkomen dat je ziet wat je echt bent. Accepteer kennis over wie je eigenlijk bent. Gooi alle “maskers” weg die je voor anderen draagt. Neem de volledige verantwoordelijkheid voor uw leven, inclusief al uw woorden en acties.

Stap 2. Worden vrij

Verover niet, maar geef jezelf vrijheid, interne onafhankelijkheid. Vrijheid – de kunst van keuze binnen de grenzen van de mogelijke, niet permissiviteit. Om jezelf vrij te verklaren betekent een stap zetten in de richting van je onafhankelijkheid. Begrijp dat vanaf nu alleen u alleen bent in reactie op alle beslissingen die u neemt.

Stap 3. Open liefde

Liefde die je hart moet openen, is een alledaags, echt en eenvoudig gevoel. Dit is oprechte zorg voor de putten van de buurman. Wees een oprechte interesse in het leven van andere mensen, of uw kind, uw moeder

, echtgenoot, partner, buurman of volledig onbekende persoon.

Stap 4. Lach met heel mijn hart

Leer elke ochtend vreugdevol te morsen, in tegenstelling tot televisie en andere negatieve informatie. Elke dag blijft hangen bij de spiegel gedurende minstens een minuut en glimlach jezelf. Glimlach tot je iedereen in je humeur infecteert. Gelach en ironie zijn nodig voor een persoon zodat hij redelijker kan doen, zonder bestaande problemen te ontkennen en zonder van hen weg te rennen.

Stap 5. Leer naar anderen te luisteren

Beroemde wijsheid zegt: we hebben twee oren en slechts één mond. Dit is een herinnering dat we twee keer zoveel moeten luisteren als om te zeggen. Oefen een actieve en geïnteresseerd luisteren wanneer u de mening van de gesprekspartner analyseert, akkoord gaat of weigert. Een andere persoon kan u helpen uzelf beter te begrijpen, de facetten van uw persoonlijkheid te zien die niet voor u beschikbaar zijn.

Stap 6. Leer studeren, trots vergeten

Het leven is de constante verwerving van nieuwe kennis die nodig is voor zelfverbetering. Er is geen slechtere straf dan het onvermogen om verder te gaan dan de grenzen van de reeds opgedane kennis. Een persoon die niet klaar is om uit het voetstuk van Omnivor te gaan, hij zal niet van anderen kunnen leren, omdat hij anderen van tevoren veracht, suggererend dat niemand hem iets nieuws kan vertellen.

Stap 7. Wees altijd vriendelijk

Het is vrij eenvoudig om aardig te zijn met degenen die je met warmte en respect behandelen. Maar het is niet zo gemakkelijk om de beleefd regels te volgen als je niet door hetzelfde wordt beantwoord. Ik ben er echter van overtuigd dat iedereen opzettelijk de slechte behandeling moet verlaten waaraan we elkaar dagelijks onderwerpen. Het is moeilijk om door het pad van zelfverbetering te gaan in volledige eenzaamheid, zonder collega -reizigers, en het is onmogelijk om te slagen als je niet geliefd bent.

Stap 8. Zet dingen buiten en binnen in orde

Leer het doel te bereiken zonder af te dwalen. Om dit te doen, is het noodzakelijk om prioriteiten te regelen, het belangrijkste te scheiden van de secundaire. Onthoud de twee belangrijke punten: 1) geen volgorde kan worden beschouwd als definitief en ongewijzigd; 2) Uw eigen bestelling mag helemaal niet samenvallen met de volgorde van een andere persoon.

Stap 9. Word een goede verkoper

De negende stap op het moeilijke pad van zelfontwikkeling, ongetwijfeld, weinig mensen doen het openlijk – het vermogen om zichzelf goed te dienen. Verkopen in dit geval betekent niet “verkopen”, dit is gewoon de mogelijkheid om informatie over uzelf over te brengen aan anderen en dat u het goed kunt doen.

Stap 10. Kies een goed bedrijf voor jezelf

Je moet mensen kiezen die niet bij hun geest zijn, maar met je hart. Dit lijkt misschien naïef, maar nog niet zo lang geleden, het overwinnen van moeilijkheden, ik was ervan overtuigd hoe belangrijk het is om mensen te hebben die van jou en je geliefden houden: vrienden, familieleden, lezers, buren, collega’s, leraren … Ik noem ze de Life Partners. Zonder dergelijke mensen of ze vergeten, zul je niets in het leven bereiken.

Stap 11. Wees niet bang om uw kennis te overschatten

Vaak om nieuwe kennis na te streven, kunt u vergeten dat alle informatie die u al heeft, u voortdurend moet steunen. Bekijk uw kennis, geef iets op, open iets nieuws, vult aan en verbetert wat u altijd als betrouwbaar hebt beschouwd. Persoonlijk ben ik een bewuste en constante zoektocht naar nieuwe oplossingen voor oude problemen, nieuwe antwoorden op lange -staande vragen.

Stap 12. Wees creatief

Er zijn twee manieren van cognitie: één is gebaseerd op de ervaring en kennis van een volwassene, de tweede – over de ontdekkingen en ervaringen van het kind, dat in ieder van ons is. Het is de tweede methode waarmee je creatieve kracht kunt krijgen, om te ontdekken dat er in elke situatie een nieuwe, onbekende lijn is. Probeer een levenspad op te bouwen in de volgende volgorde: emotie, nieuwsgierigheid van de onderzoeker, creatief gedrag, creatieve fouten, kennis, vreugde, groei.

Stap 13. Gebruik elke seconde

Het heden is het enige mogelijke moment voor een actief leven. Noch het verleden, noch de toekomst zou u moeten afleiden van het bestaan ​​hier en nu. Het heden staat altijd open voor veranderingen, onvoorspelbaar en kan elke verrassing presenteren – dit is het belangrijkste voordeel. Gebruik het tot het maximum.

Stap 14. Vermijd verslavingen en genegenheid

Deze stap omvat het wegwerken van allerlei afhankelijkheden: dingen, mensen, acties, posities, ideologieën. Het gaat erom van alles af te komen dat op de een of andere manier niet in eerste instantie is. En begin deze lijst met “onnodige dingen” van onze verwaande en narcistische “ik”.

Stap 15. Riskeer uitslag niet

Eén oud gedicht zegt dat alles, gedachte, mening, handeling een fractie van risico op zich heeft. Het is gevaarlijk om te lachen, te huilen, iets nieuws te doen, liefde, kennis te maken met mensen, te vliegen met het vliegtuig … maar dit gedicht leert ons nog een ding: het grootste gevaar is de wens om ons hele leven te leiden, zonder zichzelf bloot te stellen gevaren. Ik stel voor dat je risico’s in het leven neemt, maar het is attent.

Stap 16. Schakel alleen uit in de meest extreme gevallen

Leer alleen te onderhandelen op het gebied van commerciële of juridische relaties, in rechtszaak, oorlog, conflictsituaties. Voor andere gevallen (en vooral voor liefde!) Het is beter om het woord “toestemming” te gebruiken. In vriendschap, familie en liefdesrelaties hou ik van de uitdrukking “vrijwillige weigering” dan meer “offeren”.

Stap 17. Verbeteren zonder rivaliteit

In mijn eigen ervaring realiseerde ik me dat er geen “gezonde” rivaliteit is. Natuurlijk heeft iedereen de wens om zichzelf te vergelijken met anderen, maar alleen in de sport verandert dergelijke rivaliteit in een spel. Daarom stelt sport ons in staat om dit noodlottige verlangen om anderen te overtreffen te sublimeren en vervolgens terug te keren naar het dagelijkse leven. Alleen rivaliteit op het niveau van competentie en vaardigheden kan als gezond worden beschouwd.

Stap 18. Wees niet bang om te falen

Onze faalangst is meestal het gevolg van onderwijs in de kindertijd. Elke persoon is bang om te falen, en we vergeten allemaal: elke ineenstorting van plannen is een impuls voor zelfverbetering. Spirituele groei is alleen mogelijk door de dagelijkse ervaring van vallen en opstaan. Als je de eerste keer lukt, kan het je ijdelheid doen amuseren, maar zal het niets onderwijzen. U kunt alleen leren over fouten en om de geleefde te begrijpen.

Stap 19. Helemaal opnieuw beginnen

Op je levenspad ben je meer dan eens in een doodlopende weg gekomen, viel in een hopeloze positie, waar je werd gebracht door serieuze, soms onverbeterlijke fouten. Op zulke momenten is het de moeite waard om deze stap te herinneren. En een beslissing nemen om opnieuw te beginnen. De betekenis van deze stap is om terug te gaan naar de plaats waar je uit de weg ging of waar de weg is afgebroken. En als je terugkeert, zul je het begrijpen: nu zal alles anders zijn – zowel de situatie als de plaats waarin het is gebeurd, en jij zelf. Onthoud dat er altijd de mogelijkheid is om opnieuw te beginnen.

Stap 20. Twijfel niet aan het eindresultaat

Ik geloof dat elke persoon alles kan bereiken waar hij van droomt, zo niet haasten en volhardend zijn in het bereiken van de gewenste. Het belangrijkste is dat dit echt zijn eigen verlangen is, en niet de behoeften van andere mensen die de spruiten in zijn hart hebben gegeven. Ze zeggen dat we worden geconfronteerd met mislukkingen vanwege ons ongeduld, en niet vanwege het gebrek aan echte kansen. Waarschijnlijk zoals het is.

Jorge Bucay (Jorge Bucay) -Argentine psychiater en Gestalt-therapeut. Hij beoefende gestalttherapie ongeveer 40 jaar, belichaamde zijn persoonlijke en medische ervaring in boeken die zijn ontworpen om therapeuten en patiënten te helpen. Bijna 20 boeken wijken ze uiteen in miljoenen circulaties in 60 landen van de wereld.

Leave a Comment

Your email address will not be published.